Cselekvési kényszer (action bias)

Viselkedéstudomány. Cselekvési kényszer – Action bias

Váratlan események hatására kialakuló vagy bizonytalan helyzetekben az emberek egy része azonnal cselekedni szeretne, vagy úgy érzi, hogy cselekednie kell, mert mások ezt várják tőle.

A cselekvés célja a felmerült probléma mihamarabbi kiküszöbölése és a helyzet feletti kontrol visszaszerzése.

E viselkedés hasznos abban az esetben, ha képes meggátolni a helyzet további romlását.

Káros lehet azonban, ha az önuralom hiánya vagy a túlzott önbizalom miatt elhamarkodott döntésekhez és helyrehozhatatlan hibákhoz vezet.

Általánosságban elmondható, hogy a kialakult helyzet átgondolásával és kellő önuralommal jobb döntést tudunk hozni a helyes cselekvésre vonatkozóan.

Ismerjük azt a helyzetet, amikor egy rosszul végződött korábbi cselekvést akarunk gyorsan helyrehozni és ezzel csak „olajat öntünk a tűzre.”

Szinte mindenkivel megtörtént már, hogy mikor fájdalmat tapasztalt, vagy kissé betegnek érezte magát, orvosi kivizsgálás helyett az internethez fordult megoldásért.

Ilyen esetekben könnyen előfordul, hogy olyan gyógykezelést választunk, amelynek nincs klinikailag bizonyított, orvosok által elismert hatása.

Ezt az “öngyógyítási” törekvést sokan kihasználják és megtévesztő módon olyan termékeket ajánlanak, amelyek komoly károsodást okozhatnak szervezetünkben.