Miért látjuk másként a dolgokat?

Az érzelmi befolyás hatása

Viselkedéstudomány. Érzelmi befolyás

Ha felmerül egy kérdés, vagy véleményt alkotunk valakiről, valamiről, mindnyájan más alapokról indulunk a válasz, illetve a vélemény megalkotásakor.

Mégpedig olyan alapokról, melyek létezésével és eredetével magunk sem vagyunk tisztában.

Olyan mélyen gyökerező heurisztikák és gondolati torzítások élnek bennünk, amelyek alapvetően meghatározzák látásmódunkat. Ezért tűnik néha lehetetlennek, hogy megértsük egymást.

Mindegyikünknek különböző a tudás-, és információbázisa. Az életünk során szerzett tapasztalatok pedig más-más érzelmi lenyomatot hagynak bennünk (érzelmi befolyás).

Amikor megítélünk egy helyzetet, vagy egy másik embert, ebben a folyamatban az összes kapcsolódó tudásunk, tapasztalatunk, érzésünk részt vesz.

Ez azonban nagyrészt a tudatalattink „válogatása”, melyet megmagyarázni sem tudunk, hiszen számunkra teljesen egyértelmű. Azt nem értjük sokszor, hogy másoknak miért nem ugyanilyen egyértelmű (?)

Amikor azt várjuk el egymástól, hogy egyformán lássuk a világot, akkor tudnunk kell, hogy ez a legjobb szándékunk mellett sem lehetséges.

Ami viszont lehetséges és szükségszerű is, hogy egy kérdéses dolog kapcsán minél több gondolatot és érzést osszunk meg egymással.

Csak a kimondott szó segíthet abban, hogy értelmezni tudjuk a másik megközelítését és azt, hogy mi befolyásolja a véleményét.