Érzelmi befolyás (affect heuristic)

Viselkedéstudomány. Érzelmi befolyás – Affect heuristic

A viselkedéselemzők szerint mindenkori érzelmi állapotunk erősen befolyásol bennünket.

Ezzel a jelenséggel együtt élünk mindnyájan, ugyanúgy ahogyan az Általánosítással vagy az Elérhetőségi heurisztikával, mert ez biztosítja számunkra a gyors reagálás lehetőségét a folyamatosan változó helyzetekben.

Fontos döntéseinket azonban nem szabad kitenni hangulatainknak, mert ennek negatív eredménye lehet.

Tudatában kell lennünk annak, hogy mikor nincs elegendő időnk vagy információnk egy helyzet alapos kiértékelésére akkor gyakran döntünk megérzésünk alapján, ami kockázatokat rejt.

A megérzések bizonyos ingerek hatására felbukkanó jó, vagy rossz előérzetek, melyek automatikusan alakulnak ki korábbi tapasztalataink nyomán.

Amikor pozitív a hangulatunk, általában kevés kockázatot és nagy lehetőséget látunk mindenben. Ezzel ellentétben, amikor el vagyunk keseredve, mindent próbálkozást kockázatosnak látunk és sikertelenségre ítélünk.

Az egyik legerősebb érzelem, amely döntéseinkre hat, a félelem. Reális szinten ez túlélésünk biztosítéka, előfordulhat azonban, hogy irreális szorongássá válik és bénítóan hat ránk.

Mit tegyünk?

Figyeljünk arra, hogy tudatában legyünk aktuális érzelmi állapotunknak és ennek megfelelően cselekedjünk.

Fontos kérdésekben csak kiegyensúlyozott lelkiállapotban döntsünk. Szánjunk időt és energiát a megfontolásra, gyűjtsünk be minden szükséges információt, és értékeljük a várható következményeket.

JEGYZET: Miért látjuk másként a dolgokat?

Megosztás