48. A kontrol illúziója (illusion of control)

Eszedbe jutott valaki? Oszd meg vele!

Illusion of control

Az emberek gyakran úgy érzik, hogy sokkal nagyobb kontrollal rendelkeznek bizonyos történések felett, mint ahogy ez valójában lehetséges.

A kontrol érzetet erősíti amikor összefüggéseket látunk olyan események között, amelyek teljesen véletlenszerűek. Például mikor abban a hitben vagyunk, hogy azért győzött a csapatunk, mert felvettük a szurkolói pólónkat vagy azért nyertünk a lottón, mert bal kézzel töltöttük ki a szelvényt.

Ez az illúzió oda vezethet, hogy túlbecsüljük az esélyeinket bizonyos helyzetekben és nem cselekszünk körültekintően. Szintén elkövethetjük az a hibát, hogy irreális magyarázatokat kreálunk arra, milyen módon hatottunk egy tőlünk független eredményre.

Tudjuk, hogy a mentális egészség szempontjából fontos a kontrol tudata és ez erősiti az optimizmusunkat is. Azonban tisztában kell lennünk személyes ráhatásunk korlátaival és ennek szellemében kell megítélnünk az eseményeket.

Az sem jó, ha „átesünk a ló túloldalára” és úgy érezzük, semmilyen kontrolt nem gyakorlunk sorsunk alakulása felett. Ez kiszolgáltatottá és erőtlenné tesz bennünket és leépíti az akaraterőnket.

Hogyan kezeljük ezt a hatást?

Igyekezni kell helyesen felmérni, hogy milyen módon és mértékben tudjuk befolyásolni egy esemény kimenetelét, illetve, hogy az mennyiben független tőlünk.

Amire ráhatásunk van, ott cselekednünk kell, hogy elérjük a nekünk megfelelő eredményt. Amire viszont nincs ráhatásunk, ott el kell fogadni és alkalmazkodni kell ahhoz, ami történik.

Eszedbe jutott valaki? Oszd meg vele!