Önérdek torzítás (self-serving bias)

Viselkedéstudomány. Önérdek torzítás. Self-serving bias

Az önérdek torzítás lényege, hogy büszkék vagyunk a sikereinkre, de nem ismerjük be a hibáinkat. A jelenség az alapvető attribúciós hibához kapcsolódik.

Az emberek hajlamosak arra, hogy életük pozitív eseményeit saját eredményeiknek tulajdonítsák, míg a negatív történéseket kizárólag külső tényezőknek.

Ez a viselkedés komoly hatással van életünk alakulására, mert ha nem vagyunk hajlandók szembesülni azzal, hogy sikertelenségünk oka bennünk rejlik, akkor esélyünk sem lesz fejlődni. A hibákból csak akkor tudunk tanulni, ha felismerjük őket.

A sikerekhez szükségszerűen kudarcokon keresztül vezet az út. A kudarcokat ki kell értékelni, majd újra elindulni a cél fele, a tapasztalatokkal felfegyverkezve.

Miért alakul ki az önérdek torzítás?

Az emberek szükségük van önbecsülésre, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

A kritika és az önkritika támadja az önbecsülésüket, ezért igyekeznek ezeket elkerülni.

Ennek azonban ára van, mégpedig a reális önértékelés hiánya és az önfejlődés lehetőségének korlátozása.

A viselkedés ilyen jellegű torzulása azért rendkívül hátrányos egy adott személyre nézve, mert a külvilág őt a valós eredményei és kudarcai alapján ítéli meg. Ha ő nem ismeri fel saját hiányosságait és nem igyekszik ezeket felszámolni, akkor a kudarcok sorozata elkerülhetetlenül folytatódni fog.

Sokan úgy vélik, bármi áron jó képet kell mutatniuk magukról, mert ez elengedhetetlen az érvényesüléshez. Ez a feltételezés valóban reális a felszínes és érdekkapcsolatok esetében.

Saját magunknak azonban biztosan nem célszerű hazudni.

Közeli, nem érdek központú kapcsolatainkban is többet nyerünk, ha hitelesek vagyunk és beismerjük kudarcainkat. Egy szerető partner segít ezeket feldolgozni és túllépni rajtuk.

Mivel az önérdek torzítás számos formában befolyásolja teljesítményünket, fontos, hogy tisztában legyünk ránk gyakorolt hatásával.

Ha képesek vagyunk legalább olyan tárgyilagosan megítélni saját sikereinket és kudarcainkat, mint másokét, akkor biztosan jobb eredményeket érünk el az életben.

Megosztás