Túlzott magabiztosság (overconfidence)

Viselkedéstudomány. Túlzott magabiztosság. Overconfidence

A kognitív torzítások az emberek téves személyes meggyőződésén vagy valószerűtlen vágyain alapulnak és gyakran kapcsolódnak az önigazoláshoz.

Túlzott magabiztosságról akkor beszélünk, amikor az emberek túlértékelik saját várható teljesítményüket.

Ezt megfigyelhetjük egy egyszerű vizsgateszt kitöltésénél. A kitöltés után az emberek általában túlbecsülik a jó válaszaik arányát. 

A tervezési hiba is a túlzott magabiztosságra vezethető vissza, mely esetben az emberek a tapasztalatok ellenére lényegesen alábecsülik egy feladat bonyolultságát és az elvégzéséhez szükséget időt.

A túlzott magabiztosság az üzleti életben is hangsúlyosan jelen van. Megmutatkozik a befektetőknél a magas kockázatú eszközök nagyobb arányában, vagy a gyártóknál a telített piacokra való betörési tervekben.

A túlzott magabiztosság sok esetben túlköltekezéshez, eladósodáshoz vezet.

Egy kutatás szerint a jó anyagi körülmények között nevelkedett emberek hajlamosak túlzott magabiztossággal reagálni a váratlan anyagi nehézségekre. Ily módon alábecsülik a pénz előteremtéséhez szükséges erőfeszítéseket és túlértékelik saját képességeiket, lehetőségeiket.

A túlzottan magabiztos emberek gyakran jobb státuszt érnek el a csoport hierarchiában, mert elhitetik a többiekkel, hogy erősebb kompetenciákkal rendelkeznek, és többre képesek, mint ők.

Érdekes módon – főként vezetői pozícióban – sokáig fenn tudják tartani a hatékonyság látszatát, legtöbbször a szerényebb, háttérbe húzódó munkatársak teljesítményének segítségével.

Megosztás