30. Alapértelmezés

Default option

Az emberek számára fontos, hogy az általuk vásárolt termék vagy szolgáltatás azonnal használható legyen. Például a mobiltelefonok mindig alapbeállítással érkeznek, melyet később megváltoztathatunk.

Sok esetben nem rendelkezünk elegendő idővel és nincs energiánk elemezni minden választási (beállítási) lehetőséget. Ilyenkor szívesen elfogadjuk, ha mások „döntenek helyettünk” és kész megoldást adnak számunkra.

Az alapértelmezés egy előre beállított állapot vagy tevékenységsor, amely mindaddig automatikusan működik, amíg a döntéshozó nem változtat ezen.

Mivel az alapbeállítás semmiféle erőfeszítést nem igényel az emberek részéről, ez egy egyszerű, de hatékony megoldás minden olyan esetben, ahol egyébként az emberek többsége nem cselekedne aktívan.

Ezzel együtt látni kell azt is, hogy az alapértelmezés egy hatékony befolyásolási eszköz annak a kezében, aki irányítani szeretné az emberek döntéseit.

Arra alapozva, hogy bonyolultabb ügyekben az emberek hajlamosak a kényelmesebb megoldást választani, rendkívül széles körben alkalmazzák az alapértelmezett megoldások módszerét.

Példaként idézünk egy sokak által ismert tájékoztatót: „Az Ön biztosítási díja az éves infláció (3,4%) mértékével nő, amennyiben ezzel ellenkező nyilatkozatot nem juttat el hozzánk írásban.”

Azaz, semmit sem kell tennünk, ha elfogadjuk a megnövelt díjat, de feladatunk van, ha el akarjuk utasítani. Az emberek túlnyomó többsége legyint egyet és annyiban hagyja az emelést.

Egy másik fontos ügy terén is döntő az alapértelmezés beállítása:

Sok országban, így hazánkban is a „a szervadományozásra vonatkozóan a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, vagyis, ha valaki életében nem tiltakozott írásban az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe.”

Mióta ezt a szabályozást bevezették Nagy-Britanniában, sok ember köszönheti neki az életét.

A döntéstervezésben is jelentős szereppel bír az alapértelmezés.