Megerősítés torzítás (confirmation bias)

Viselkedéstudomány. Megerősítési torzítás. Confirmation bias

Mindenki számára fontos az önálló véleményalkotás. Azonban miután kialakítottuk az álláspontunkat sajnos hajlamosak vagyunk csak azokra az információkra fókuszálni, amelyek megerősítik véleményünket.

A meggyőződésünkkel ellentétes, vagy azokat megkérdőjelező információkat nem akarjuk megismerni.

Mindenáron el akarjuk kerülni, hogy bebizonyosodjon a tévedésünk.

Például, ha vásárolunk egy új autót, kizárólag azokat a híreket hallgatjuk meg, amelyek a mi márkánkat dicsérik. Bármilyen negatív megállapítástól elzárkózunk, vagy hamisnak és rosszindulatúnak minősítjük ezeket.

E torzításnak köszönhetően azoknak az embereknek a társaságát keressük, akik a mi világnézetünket osztják. Így sok értékes kapcsolatot kizárunk az életünkből, mert a velük való vita idő-, és energia igényes lenne.

A megerősítési torzítással mesterséges módon erősítjük önérzetünket. Hiszen, ha mindenki helyesli a véleményünket, az jó érzéssel tölt el bennünket.

Példaként említhetjük a zárt közösségi média csoportokat, ahol egy mesterségesen kreált információ buborékban “cserélgetik” az emberek “ugyanazt” a véleményt.

Miért fontos ezt tudni?

Mert így becsapjuk önmagunkat. Lényegesen leszűkítjük a látókörünket és ezzel kárt okozhatunk magunknak.

Nem a teljes képet figyelembe véve, hanem erősen korlátozott és manipulált módon gondolkozunk.

Fontos tudatában lenni annak, hogy ösztönösen védjük az eredeti álláspontunkat, ezért törekednünk kell rá, hogy az ezzel ellenkező információkat is befogadjuk, megfontoljuk és értékeljük.

A megerősítési torzítás gyakran működik együtt választásaink során a lehorgonyzással.

Jegyzet: Akinek mindig igaza van(?)

Jegyzet: Kettős mérce (double standard)