A „rák” mentalitás (crab mentality)

Viselkedéstudomány. A rák mentalitás

A rák mentalitás lényege, hogy az emberek gyakran vissza akarják húzni azt, aki előrébb jutott, mint ők.

A különböző csoportokban, munkahelyen, iskolában, ismerősi körben megfigyelhető az a sajnálatos jelenség, hogy az átlagnál jobban teljesítőket irigység és rosszindulat veszi körül.

A „tömeg” igyekszik megtörni a kimagasló eredményeket elérők lendületét és rosszabb esetben meg is akadályozza őket a fejlődésben.

Pontosan úgy viselkednek a csoport tagjai, mint a rákok, amiket egy kosárba tesznek. Mihelyt az egyik megpróbál a felszínre jutva kimászni a kosár falán, egy másik rák utána nyúl és az ollójával visszarántja.

Milyen konkrét formákban találkozhatunk ezzel a jelenséggel?

A munkahelyen rosszindulatú pletykákat kezdenek terjeszteni arról, aki sikeres karrier várományosa. Azok is gyakran részt vesznek ebben, akiknek semmi közük az illető személyhez, és semmilyen közvetlen hasznuk nem származik a dologból.

Az iskolában a „jótanulók” tisztában vannak vele, hogy „céltáblák”, és ha nem tudják tolerálni az ellenük irányuló támadásokat, akkor igyekeznek az átlagnál nem jobb teljesítményt nyújtani.

Ellenséges környezetben a legtehetségesebb tanulók is lemondanak a kiválóság eléréséről. Erre nagyon fontos lenne figyelni és megoldást találni az oktatási intézményekben!

Családokon belül is sokszor tanúi lehetünk annak, hogy az egyik családtag anyagi sikerei bosszantják a többieket.

Ismerőseink értetlenkedve fogadják, amikor végre komoly fogyókúrába és életmódváltásba kezdünk. Ilyenkor hallgathatjuk a végetnemérő sztorikat a „teljesen esélytelen” kísérletekről.

Amikor találunk egy új hobbit, régi ismerőseink igyekeznek kigúnyolni új szenvedélyünket.

A rák mentalitás erősen romboló hatású, ezért nagyon fontos megismerni, értelmezni és felkészülni a kezelésére.

Amikor úgy érezzük, hogy kiközösítenek egy csoportból, inkább csökkentjük a teljesítményünket. Ezzel elveszíthetjük esélyünket egy sikeres életút felépítésére vonatkozóan.

Az egymás iránti irigység és az előrejutás megakadályozása csökkenti a csoport teljesítményt és megmérgezi a hangulatot.

A rák mentalitás az irreális önértékelésből fakad. Ez lehetetlenné teszi mások elismerését.

Emiatt az egyén nem tudja elfogadni, ha valaki nála tehetségesebb, okosabb, szebb, vagy ügyesebb. Mivel fölékerekedni nem tud, ezért igyekszik „lehúzni” a saját szintjére.

A rák mentalitást könnyű felismerni.

Legfőbb jelei, ha valaki negatívan beszél másokról, lekicsinyli mások eredményeit, állandóan verseng és összehasonlítja magát mindenkivel. Örül mások sikertelenségének, érzéketlen, folytonosan kritizál és panaszkodik.

Amikor valaki rádöbben, hogy ő, vagy a körülötte lévők a rák mentalitás hatása alatt állnak, érdemes elgondolkodni ennek forrásáról ,az önértékelési problémákról.

A saját és mások fejlődését gátló viselkedés helyett azt az örökérvényű aranyszabályt érdemes betartani, hogy úgy bánj másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy veled bánjanak.

A rák mentalitás összefügg a zéro összegű játszmával és a csordaszellemmel.